RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@regen50.hu

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A 65 év feletti férfiak csaknem felénél jelentkeznek a húgyúti fertőzés korai tünetei, vagy a jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt vizelése problémákat tapasztalnak. A jóindulatú (nem rákkeltő) prosztata megnagyobbodás a prosztata sejtek megnagyobbodása, ami miatt a prosztata központi része fokozatosan növekszik. Ennek eredményeként a húgycső prosztata által körülvett része beszűkül. Ez csökkenti a vizelet áramlását, és a férfiak vért láthatnak a vizeletben, emellett a vizeletsugár gyengébb és gyakran nehezen üríthető ki a hólyagból. Ezek a tünetek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget.

A növekvő elzáródás hatására a húgyhólyag izmos fala megszilárdul és megerősödik. Következésképpen a húgyhólyag vizeléshez szükséges nyomását növelni kell az elzáródás hatásának kiküszöbölése érdekében. A magas nyomás egy tömlő, vagyis „divertikulitisz” kialakulását idézi elő, amely nyomást helyez a vesékre is, ezáltal veseproblémákat okozva.

Ha a jóindulatú prosztata megnagyobbodást nem kezelik, akkor krónikus vizeletvisszatartás (amelyet megnövekedett húgyhólyag jellemez) vagy akut vizeletvisszatartás (rendellenes vizelési inger, fájdalmas, megnövekedett húgyhólyag-keringés) alakulhat ki. Ha jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenved, a legtöbb esetben kórházba küldik katéterezésre, bizonyos esetekben pedig műtéti beavatkozás szükséges.

A betegség kialakulásának kockázata

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy melyek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kialakulásának valószínűségéhez köthető kockázati tényezők. Minél magasabban helyezkedik el a prosztata (amelyet digitális végbélvizsgálat és ultrahang segítségével állapítanak meg), annál nagyobb a betegség kockázata. Hasonlóképp nő a kockázat azoknál a férfiaknál, akiknek PSA-szintje meghaladja az 1,4 ng/ml-t, mivel minél magasabb a PSA (feltéve, hogy nem alakult ki prosztata rák), annál nagyobb a kialakulás kockázata. A kockázat azokat esetén is növekszik, akiknél lassabb a vizeletáram, és azok esetén is, akiknél viszonylag nagy mennyiségű vizelet van a hólyagban, még a vizelés után is. Bár nem mindenkit érint a fokozatos súlyosbodás, a legtöbb esetben a tünetek az idő múlásával fokozatosan rosszabbodnak, és végül szövődmények alakulnak ki.

Hogyan diagnosztizálják a jóindulatú prosztata megnagyobbodást?

A jóindulatú prosztata megnagyobbodással járó tünetek spektrumát általában alsó húgyúti tüneteknek nevezik, és a jóindulatú prosztata megnagyobbodás ilyen tünetei fedik is egymást, ezért nem ritka, hogy összekeverik őket, ezért rendkívül fontos az alapos kivizsgálás a helyes diagnózis meghatározása érdekében.

Az orvosa meg fogja vizsgálni, és átbeszéli Önnel az általános egészségi állapotát is, valamint a legutóbbi tüneteket. A tünetek szisztematikus felmérése érdekében edukálja magát a pontozási rendszerről, és tegyen fel kérdéseket ezzel kapcsolatban. Nem ritka, ha orvosa megbeszélést folytat Önnel az értékelés során, mivel a cukorbetegség és magas vérnyomás előzményeiről kiderített információkkal segíthet a jövőbeni kezelésben és gyógyszerajánlásokban.

Fizikai vizsgálat és digitális végbél vizsgálat

Orvosa digitális végbélvizsgálatot fog végezni, hogy pontos információkat kapjon a prosztata méretéről és konzisztenciájáról, és megvizsgálja a hasát is, hogy a húgyhólyagot is ellenőrizhesse, amelyet a gyomor megnyomásával lehet megvizsgálni, és ha megnagyobbodott, akkor ez vizeletvisszatartásra utalhat. Orvosa megvizsgálhatja az idegrendszerét is, például izom- és szenzoros teszteket végezhet a szem környékén, valamint a herezacskó és a végbélnyílás között, mivel az idegrendszer egyes rendellenességei, például a Parkinson-kór vagy a gerincvelő problémái hasonlóak lehetnek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás tüneteihez.

A gyakori magas vérnyomás (hipertónia) miatt a vérnyomást általában egy általános egészségügyi vizsgálat részeként vizsgálják.

Vizelet vizsgálat

Mivel a húgyúti fertőzések olyan tüneteket okozhatnak, mint például a fokozott vizelési inger, a vizeletmintákat bakteriális fertőzés vagy a vér jelei érdekében ellenőrzik. A vizelet rendszeresen tesztelhető a cukorszintre, a cukorbetegség jeleire és a húgyhólyag, a húgycső vagy vese rák által okozott rosszindulatú sejtjeire is.

Vérvétel

Nagyon kevés férfi esetében lép fel vesebetegség a jóindulatú prosztata megnagyobbodás miatt, azonban a vér kreatinin mennyiségének ellenőrzésével orvosa azt vizsgálja, hogy a vesét nem éri-e nyomás.

A vércukorszint is ellenőrizhető annak érdekében, hogy nincs-e cukorbetegsége, mivel ez is okozhat gyakori vizelést.

A PSA szintje szintén mérhető. A PSA egy olyan marker, amely a prosztata károsodását jelzi, gyakran prosztata rák, de néha a jóindulatú prosztata megnagyobbodás eredményeként. Valójában, minél nagyobb a prosztata, annál nagyobb a PSA érték. Ha emelkedett PSA-szintje van, orvosa prosztata biopsziát javasolhat, hogy kizárható legyen a prosztatarák. Mint már említettük, a PSA szintje jelzi a prosztata méretét is, amely befolyásolhatja a vizeletvisszatartás kialakulásának kockázatát, és alapvető információkat biztosít a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban.

Vizeletáramlási vizsgálat

A vizeletáramlási vizsgálat hasznos információkat nyújthat urológusának. Be fogják kísérni a vizsgálat helyszínére, és elmondják, hogyan kell használni egy speciális orvosi berendezést, az úgynevezett áramlásmérőt.

ULTRAHANGOS VIZELETVIZSGÁLAT

Az ultrahang elképzelést adhat orvosának az Ön állapotáról és arról, hogy miként reagál bizonyos típusú kezelésekre. Az eljárás nagyon hasonló a terhes nőknél alkalmazott eljáráshoz. Magas frekvenciájú hanghullámokat bocsátanak ki egy szondából és a gyomor fölött, az így kapott képet pedig egy számítógép monitorán lehet megtekinteni.

KEVÉSBÉ GYAKORI VIZSGÁLATOK

A különféle vizsgálatok eredményétől függően urológusa további vizsgálatokat végezhet. Az urodinamikai méréseket egy kicsi katéter segítségével végzik, amelyet a péniszen keresztül a húgycsőbe és a húgyhólyagba vezetnek. A húgyhólyagon belüli nyomás megmérésével az urológus megállapíthatja, hogy a tünetek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta elzáródás következményei, vagy maga a hólyag nem működik megfelelően. Ez a teszt kellemetlen, de nem fájdalmas, és kb. 20 percig tart. A vizsgálat után extra folyadékot kell innia, hogy csökkentse a későbbi húgyúti fertőzések kockázatát.

A transzrektális ultrahang segítségével megvizsgálhatjuk a prosztatát, meghatározhatjuk az arányait, és elősegíthetjük a biopsziás tű bevezetését prosztatadaganat esetén.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése

A jóindulatú prosztata megnagyobbodást leggyakrabban gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel kezelik. Az enyhe tünetekkel küzdő férfiak úgy is dönthetnek, hogy speciális természetes étrendkiegészítőket szednek (mint például a REGEN50), de háziorvosaiknak és urológusuknak gondosan figyelemmel kell kísérik őket, hogy megakadályozzák a további és súlyosbító fejleményeket.

Létezik néhány “minimálisan invazív” alternatíva:

  1. Speciális, természetes étrendkiegészítők (pl. REGEN50) – Akkor javasoltak, ha a tünetek enyhék és mérsékeltek, különösen azért, mert nincsenek negatív mellékhatásaik, és széles körű pozitív hatást gyakorolnak a testre.
  2. Gyógyszeres kezelés – Azoknak a férfiaknak ajánlott, akik enyhe vagy mérsékelt tünetekkel küzdenek, bár a gyógyszereket akkor is lehet alkalmazni, ha a tünetek súlyosabbak.
  3. Műtét – A jóindulatú prosztata megnagyobbodás bizonyos szövődményei, például a vesebetegségek, a vizelet nem megfelelő ürülése és a hólyagban lévő vesekövek műtétet igényelhetnek.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

 

A jóindulatú prosztata megnagyobbodásra felírt gyógyszereknek két fő típusa létezik:

  1. Alfa-blokkolók
  2. 5-alfa-reduktáz gátlók

Az alfa-blokkolók a hólyag felső részének és a prosztata izmainak ellazítására szolgálnak. A húgycsőre gyakorolt nyomás csökkentésével segítik az elzáródás leküzdését, és ezáltal növelik a vizeletáramlást.

A tanulmányok szerint a férfiak 60%-a érzi úgy, hogy tünetei jelentősen javulnak az alfa-blokkolóval történő kezelés első 2-3 hetében. Az ilyen típusú gyógyszerek nem kezelik a jóindulatú prosztata megnagyobbodást, de enyhítik a tüneteket.

Az alfa-blokkolók leggyakoribb mellékhatásai a fáradtság, szédülés és fejfájás, melyek minden tizedik gyógyszer szedő férfinél jelentkeztek.

Az 5-alfa-reduktáz-gátlók meggátolják hogy a tesztoszteron egy másik anyaggá, DHT-vá (dihidrotestoszteron) alakuljon, amelyről közismert, hogy kulcsszerepet játszik a prosztata növekedésében.

Az 5-alfa-reduktáz-gátlókat, a Proscart és az Avodart tesztelték, és az alfa-blokkolóktól eltérően a Proscar és az Avodart képesek visszafordítani az állapotot, különösen, ha a prosztata jelentősen megnövekedett. Lényegében ezek használata csökkentheti az akut húgyúti betegségek kialakulásának valószínűségét és segíthet a műtét elkerülésében.

Ezek a gyógyszerek hatékonyabban működnek a nagyobb prosztata mirigyekben, de hat (6) hónapba is telhet, mire hatni kezdenek. Fontos, hogy a PSA-értéket kb. 50%-kal csökkentsük, ezért ezt figyelembe kell venni a prosztata rák ellenőrzésekor. Ennek egyik módja a PSA-értékek megduplázása, amikor a beteg Avodartot vagy Proscart szed.

Ezen gyógyszerek fő negatív hatásai a nemi vágy csökkenése és az erekció fenntartásának/elérésének nehézségei; 100 esetből körülbelül 3-5 embert érint. Arról is beszámoltak, hogy a férfiak körülbelül 1%-a (vagy annál kevesebb) érzékenységet és duzzanatot tapasztalhat a mellbimbó körül, ami általában eltűnik, ha és amikor a kezelés befejeződik.

Másrészt enyhe vagy mérsékelt tünetek esetén mindenképpen ajánlott elkezdeni a speciális és hatékony, természetes étrendkiegészítőkkel történő terápiát, mivel ezek nem okoznak mellékhatásokat, mint például egyes jóindulatú prosztata megnagyobbodás gyógyszerek, és hatékonyan kezelik az impotenciát is, növelik a szexuális vágyat (libidót), a vitalitást és javítják húgyúti funkciókat (pl. REGEN50).

 

Gyógyítsa és előzze meg a prosztata megbetegedéseket >