RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@regen50.hu

A prosztata betegségeknek, valamint a kellően merev és egészséges erekció elérésére való képtelenségnek valóban sok oka lehet. Korábban általában szervi és/vagy pszichogén merevedési nevezték, de ma már tudjuk, hogy a legtöbb esetben fizikai (prosztata megbetegedések) és pszichológiai tényezők (stressz, kapcsolatok) együttes hatása.

A merevedési zavar legvalószínűbb oka a vér nagyobb mennyiségű áramlása a pénisz testében és szivacsos részében, a megnövekedett paraszimpatikus nitrogén-oxid-felszabadulás miatt az endoteliális vérsejtekben. Ezen részek vénáinak kiürülését az erotált szövetek összehúzódása, valamint az egyes medencei izmok (például m.Ischiocavernosus és m.bulbospongioso) nyomása okozza. A paraszimpatikus stimuláció elvesztése okozza az egészséges és merev erekcióra való képesség hiányát.

Az említett neurogenikus és érrendszeri tényezők mellett az egészséges és merev erekció szempontjából fontosak a pszichológiai és hormonális, valamint az izoglükogén tényezők is. A merevedési zavar fizikai okai közül meg kell említeni a cukorbetegséget (különösen az ereket és idegeket érintő szövődményei vezethetnek érrendszeri vagy neurogén merevedési zavarhoz), a gerincvelő-sérülést (rendkívül fontos meghatározni a súlyosságát, mivel ez meghatározza az orvos által javasolt kezelési lehetőségeket, és a kezelés elsősorban arra vonatkozik, hogy miként érhető el merev erekció stimuláció által, (vizuális stimuláció vagy képzelet nélkül), és végül az endokrin rendellenességeket (pl. hypogonadizmus, hyperprolactinemia).

Nem szabad megfeledkeznünk a használt gyógyszerek mellékhatásairól. Különböző vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, endokrin gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, antipszichotikumok, antidepresszánsok és még sok más gyógyszer is negatív hatással lehetnek az egészséges és merev erekció elérésére.

Pszichológiai tényezők (pl.: depresszió és szorongásos rendellenességek, különösen a pánikbetegségek, jelentősen növelik a gyengébb merevedés előfordulását) is hatással vannak a gyengébb merevedésre. A teljesítményhez kapcsolódó stressz és a kudarctól való félelem a rendellenes erekció egyik legfontosabb kiváltó oka még akkor is, ha a test állapota javul (sérülés utáni állapot).

Egyes férfiakra kulturális tényezők is hatással lehetnek (pl.: az a téves elképzelés, miszerint a férfinak azonnal merev erekciójuk lesz, mihelyt egy gyönyörű nőt látnak, vagy hogy a kapcsolat alatt az erekció intenzitása nem változik, esetleg az öregedéssel bekövetkező élettani változások figyelmen kívül hagyása, mint a lassabb erekció, a fizikai stimuláció nagyobb jelentősége) és döntő szerepet játszanak a diagnózis megállapításában.

Három ok, ami befolyásolja az egészséges és merev erekció elérését

Az okokat három (3) csoportra lehet osztani:

 1. Szervi – prosztata betegség szövődményeként
 2. Pszichológiai – mentális egészség és érzelmi problémák okozta
 3. Vegyes – szerves és pszichogén okok kombinációja

Szervi:

 • Fokozatosan jelenik meg, kivéve a sérülések esetén
 • Állandó zavar, és az egészséges és merev erekció elérésére való képtelenség
 • Az erekció hiánya éjjel vagy kora reggel
 • 60 évesnél idősebb kor
 • Erekcióra és orgazmusra való képtelenség

Tudjon meg többet a szervi merevedési zavar okairól >

Pszichológiai:

 • Nehézséget okoz a merev erekció elérése (nem áll fenn sérülés)
 • Kapcsolati problémák
 • Gyakori éjszakai / reggeli erekció
 • 60 év alatti férfiak, kockázati tényezők nélkül
 • Az orgazmus vagy az ejakuláció lehetséges zavarai

Az esetek 80%-ában az egészséges és merev erekció hiányának okai élettani és szervi okok keverékei. A cukorbetegségben szenvedő férfiak 35-50%-a merevedési zavarban szenved, mások hasonló krónikus betegségekkel (vesebetegség, krónikus alkoholizmus, sclerosis multiplex, érelmeszesedés és egyéb keringési betegségek) is nagyon hasonló eredményeket mutatnak. A merevedési zavar tünetei közötti különbségek a kialakulás okától és a prosztata betegségeitől függ.